Convectorputten


Ontwerp

Inbouw unit convectorput

Een put die bestemd is voor een nieuwe vloer wordt meestal ingestort. Dit is de meest gangbare put. De sparingsmaat kan het beste zowel in de lengte als in de breedte 20 mm groter worden genomen dan de putmaat.


Bij het stellen van de put kan het beste de stelruimte zo groot gehouden worden, dat bij het instorten van de vloer het cement in deze ruimte kan lopen. In de praktijk komt dat neer op enkele centimeters. Hiermee wordt bereikt, dat de put rondom over de gehele stelrand draagt. Het voordeel hiervan is, dat de put bestand is tegen een zwaardere belasting dan bijvoorbeeld een put die rondom op ankers hangt. Hierdoor kan de put zonder problemen aan de onderkant vrij hangen. De put mag aan de onderkant het zand wel raken, dit geeft extra steun, maar dat is niet noodzakelijk.

Ontwerp Figuur 1


Het zand onder de betonvloer kan het beste uitgegraven worden zoals in figuur 1 aangegeven. De ervaring is, dat het zand aan de zijkant na plaatsing kan kruien waardoor er aan de lange zijkant druk op de put komt te staan. Hierdoor zou deze licht in kunnen deuken. Door aan de zijkant zand weg te nemen kan dit worden voorkomen.


Ook bij het instorten van het cement komt er druk te staan op de lange kant van de put waardoor deze licht in zou kunnen deuken, zodat de wand krom komt te staan. Als gevolg hiervan past het rooster niet meer in de put en de rand van uw put sluit niet mooi aan op de luxe vloer. Om de rand recht te houden zitten bij levering latten in de put die gebruikt kunnen worden om tussen de putranden te zetten. Indien de put geleverd wordt met vuilplaat kan deze worden gebruikt om indeuken bij het instorten te voorkomen.


In figuur 2 staat aangegeven hoe de belangrijkste standaardmaten voor een inbouwunit met raamopstelling bepaald worden.

Ontwerp Figuur 2


JVB convectorputten voor bestaande vloeren (put met omgekeerd kader) Naast de put voor een nieuwe vloer kunnen we ook putten maken voor een bestaande vloer. Deze putten kunnen alleen worden gemaakt met een wanddikte van 25 mm, andere wanddiktes zijn niet mogelijk. De put wordt op dezelfde manier als een inbouw unit in elkaar gezet en ingesmeerd met polyester. Om deze putten in een bestaande vloer te kunnen plaatsen, wordt het kaderprofiel omgekeerd gemonteerd (figuur 3). De put komt op het kaderprofiel te hangen en wordt hiermee aan de bestaande vloer geschroefd. Omdat het kaderprofiel op de vloer komt te liggen krijg je hier te maken met een opstand van 2 mm boven de vloer, dit profiel is rond afgewerkt zodat de opstand niet hinderlijk is.
Voor het rendement van de put is het het beste om dezelfde breedtematen aan te houden als bij de inbouw units. Ook hier gelden weer standaardlengtes, maar hiervan kan afgeweken worden, bijvoorbeeld om op de voegen uit te komen bij een bestaande tegelvoer. Als sparingsmaat kan in dit geval het beste 10 mm worden aangehouden. Ook kan deze sparingsmaat worden opgegeven zodat wij de put passend maken.

Ontwerp Figuur 3


Roosters en vuilplaten.
Op het kader dat op de put gemonteerd is, komt een rooster of een vuilplaat te liggen. Wij adviseren - vooral bij de inbouwunits - om naast een rooster ook een vuilplaat te bestellen. De put is dan nog dicht terwijl de bouw nog niet af is. Het voordeel hiervan is, dat er geen vuil of puin in de put kan komen. Bovendien zorgt de vuilplaat ervoor dat tijdens het instorten van de put de lange zijkanten van de put niet naar binnen kunnen worden gedrukt door het cement. Nadien kan dan de vuilplaat verwisseld worden voor het rooster.


Roosters kunnen worden uitgevoerd in hout of aluminium. De latten van de roosters komen over de breedte van de put (van lange kant naar lange kant). Deze latten worden gescheiden door ronde afstandhouders. De roosters zijn zogenaamde rolroosters, dat wil zeggen dat ze opgerold kunnen worden omdat de latten en afstandhouders samen worden gehouden door veren.


Houten roosters worden standaard gemaakt in merbau of blank eiken. Eiken roosters kunnen zowel met kunststof als met eiken afstandhouders worden gemaakt. Bij merbau roosters adviseren wij om kunststof afstandhouders te nemen omdat merbau afstandhouders makkelijk breken. Beuken of essen roosters zijn op aanvraag mogelijk. Andere houtsoorten ook, indien het hout door u aangeleverd wordt. Hierop geven wij echter geen garantie.


Aluminium roosters kunnen worden geleverd in naturel ("zilverkleurig") of zwart. Bij de aluminium roosters worden kunststof afstandhouders gebruikt. Voor een naturel rooster zijn deze grijs, bij een zwart rooster zwart.

 
Laat de vloer uw huis comfortabel verwarmen
Kleihoogt 30 • 2651 KV Berkel en Rodenrijs • T. 010-5149495 • F. 010-5149496 • E.